Omgeving

De Aude is een zeer veelzijdig departement, zowel op cultureel gebied alsook qua natuur. U hoeft zich geen dag te vervelen.

Vele kastelen met een indrukwekkend beladen verleden liggen in dit prachtige land op u te wachten.

Ons huis, Pourquoi Pas, ligt midden in het ‘pays cathare ‘, het land der katharen, dat doordrenkt is van geschiedenis.

U moet zeker de schitterende middeleeuwse Cité van Carcassonne, de best bewaarde ommuurde stad van Frankrijk (werelderfgoed-lijst van UNESCO) een bezoekje brengen of het op duizelingwekkende hoogte gelegen kasteelruïne van Peyrepertuse, waar vanaf u rondom een schitterend uitzicht hebt.

In het 7 kilometer vanaf Davejean gelegen Villerouge Termenes kunt u lunchen aan de voet van het kasteel waar de laatste Bonhomme van de Katharen op de brandstapel stierf.

Als u op de kastelen bent uitgekeken breng dan bijvoorbeeld eens een bezoek aan de warmwaterbron van Rennes les Bains of ga eens zwemmen in de natuurlijk gevormde bassins van de rivier de Verdouble.

Ook liggen er meerdere interessante plaatsjes en steden in de buurt, zoals het sfeervolle Lagrasse met zijn Abdij (12 eeuw), middeleeuwse centrum, prachtige Romeinse brug en tal van uitnodigende terrasjes.

De cisterziënzerabdij van Fontfroide is één van de grootste en best bewaarde abdijen in de Languedoc en ligt bovendien in een bijzonder mooi zuidelijk landschap en mag dan ook eigenlijk niet op uw programma ontbreken.

Perpignan en Narbonne zijn wat grotere steden met een Zuid Europees karakter; de moeite van een bezoek meer dan waard.

En een uur rijden en u zit u aan de zandstranden van de Middellandse zee.

En dan heb ik nog niet de wijnproeverijen, musea en buitensportmogelijkheden genoemd. Zoals gezegd, u hoeft u niet te vervelen!

Er zijn geen winkels in Davejean, maar een paar maal per week rijdt de bakker het dorpspleintje op en hier kunt u terecht voor baguettes, croissants en noem het maar op. De visboer, kaashandel, groenteman, slager ,etc. doen wekelijks het dorp aan. In het 5 kilometer verderop gelegen Laroque de Fa vindt u een superette met een allround assortiment.

Hoewel u in een dorpje zit is de natuur ‘voelbaar’ om u heen. Wandelingen te kust en te keur, altijd weer mooi, avontuurlijk of verrassend.

De natuur om u heen is in alle windrichtingen schitterend en veelzijdig.

Wilde narcisjes of orchideeën langs het wandelpad in het voorjaar en in de zomer geuren rozemarijn en tijm overal.

Vanaf het terras hoor je de nachtegaal en wielewaal zingen, maar ook de roep van de hop en dwergooruil is er te horen. Huiszwaluwtjes broeden onder de dakrand.